flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засади використання автоматизованої системи документообігу Полтавського районного суду Полтавської області із змінами внесеними 18.04.2023 № 05.2

18 квітня 2023, 16:10

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення зборів суддів Полтавського районного суду Полтавської області

від « 18 » травня 2015 року № 10

у редакції рішення зборів суддів Полтавського районного суду Полтавської області № 03.2                від « 05 » лютого 2016 року

 

 

ЗАСАДИ

використання автоматизованої системи документообігу

Полтавського районного суду Полтавської області

Із змінами та доповненнями, внесеними рішенням зборів суддів

від 31.03.2016 р. № 05

Із змінами та доповненнями, внесеними рішенням зборів суддів від 11.05.2016 року № 06,

Із змінами та доповненнями, внесеними рішенням зборів суддів від 09.11.2018 року № 05.3

Із змінами та доповненнями, внесеними рішенням зборів суддів від 07.05.2019 року № 02.1

Із змінами та доповненнями, внесеними рішенням зборів суддів від 27.02.2020 року № 03.2

Із змінами та доповненнями, внесеними рішенням зборів суддів від 14.11.2022 № 13.2

Із змінами та доповненнями, внесеними рішенням зборів суддів від 12.12.2022 № 16.1

Із змінами та доповненнями, внесеними рішенням зборів суддів від 18.04.2023 року № 05.2

 

  1. Загальні положення.

 

1.1. Засади використання автоматизованої системи документообігу  суду (далі – Засади) розроблено та затверджено на виконання Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26 листопада 2010 року № 30 зі змінами та доповненнями (далі – Положення), та визначають питання  стосовно розгляду питань функціонування автоматизованої системи  Полтавського районного  суду Полтавської області (далі – суд).

( пункт 1.1 викладений у редакції рішення зборів суддів Полтавського районного суду від 31.03.2016р. № 5)

1.2. Правовою підставою для затвердження цих Засад  є вимоги Закону України «Про судоустрій і статус суддів» в редакції Закону України « Про забезпечення права на справедливий суд», Кримінального процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства, Кодексу України про адміністративні правопорушення та  п.п.1.4.9  пункту 1.4 Положення.

1.3.    Пункт 1.3 виключено .      

( згідно рішення зборів суддів Полтавського районного суду від 31.03.2016р. № 5)

1.4. Засади використання автоматизованої системи документообігу суду затверджуються рішенням зборів суддів і вносяться до автоматизованої системи не пізніше робочого дня, що настає після проведення цих зборів.

Електронний примірник такого документу зберігається в автоматизованій системі документообігу суду у стані «Оригінал» та засвідчується ЕПЦ особи, яка підписала цей документ.

У разі внесення змін до Засад використання автоматизованої системи документообігу суду збори суддів новим рішенням затверджують відповідні зміни до Засад використання автоматизованої системи документообігу суду. Засади використання автоматизованої системи документообігу суду (зі змінами та доповненнями) вносяться до автоматизованої системи та

оприлюднюються на веб-порталі судової влади України не пізніше робочого дня, що настає після проведення цих зборів..

( пункт 1.4 викладений у редакції рішення зборів суддів Полтавського районного суду від 12.12.2022р. № 16.1)

 

 

  1. Спеціалізація суддів з розгляду конкретних категорій судових справ

 

2.1. Визначити, що всі судді, які зараховані до штату суду спеціалізуються на розгляді кримінальних, цивільних адміністративних справ  а також справ про адміністративні правопорушення.

2.2. У суді діє спеціалізація із здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх.

 Суддя (судді), уповноважені здійснювати кримінальне провадження щодо неповнолітніх обирається зборами суддів суду у порядку ч.3 статті 18 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» .

2.3.  Зборами суддів суду, обираються слідчі судді , які здійснюють повноваження судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів у кримінальному провадженні, в порядку передбаченому процесуальним законом. Їх кількісний склад не може перевищувати 50% від фактичної чисельності суддів, які здійснюють правосуддя.

( пункт 2.3 викладений у редакції рішення зборів суддів Полтавського районного суду від 31.03.2016р. № 5)

 

  1. Реєстрація та розподіл судових справ

3.1. Вхідна кореспонденція, в тому числі процесуальні документи, реєструються в автоматизованій системі в день її надходження. Вхідна кореспонденція, що надійшла до суду поштою (у т.ч. кур’єрською)та отримана під підпис працівником канцелярії суду за годину до закінчення робочого дня реєструється не пізніше ніж на наступний робочий день після отримання.

            3.2. Розподіл судових справ здійснюється в суді в день їх реєстрації, на підставі інформації, внесеної до автоматизованої системи документообігу суду, уповноваженою особою апарату  суду, відповідальною за здійснення автоматизованого розподілу судових справ за правилами, встановленими Положенням та цими Засадами, з урахуванням дотримання правил поєднання.

У разі надходження до суду за годину до закінчення робочого дня кримінальних проваджень, позовних заяв та інших клопотань,  заяв та матеріалів, справ про адміністративні правопорушення, з урахуванням фізичного навантаження, часу необхідного для здійснення працівниками апарату суду дій, спрямованих на формування по справі обліково-статистичної картки, внесення до неї необхідної інформації, реєстрацію (формування по справі обліково-статистичної картки, внесення до неї необхідної інформації, тощо) та автоматизований розподіл судових справ здійснювати у робочий день наступний за днем реєстрації вхідної кореспонденції або у термін, визначений у розпорядженні керівника/заступника керівника апарату суду, із внесенням до автоматизованої системи дати фактичного надходження документів (кореспонденції).

У разі збою в роботі автоматизованої системи документообігу суду (у т.ч. під час внесення інформації, необхідної для реєстрації судових справ, до обліково-статистичних карток), а саме, блокування обліково-статистичних карток та неможливості роботи з ними в день їх надходження, автоматизований розподіл кримінальних проваджень, позовних заяв, інших заяв та матеріалів, справ про адміністративні правопорушення здійснювати у робочий день наступний за днем реєстрації вхідної кореспонденції.

3.3. Внесення змін, видалення реєстраційних даних щодо конкретної судової справи не допускається, крім випадків, зумовлених необхідністю, що підтверджується матеріалами судової справи, виправлення технічних помилок, описок тощо. Зміни та видалення реєстраційних даних фіксуються автоматизованою системою автоматично.

У разі виникнення необхідності, що підтверджується матеріалами судової справи, внесення змін, видалення реєстраційних даних щодо конкретної судової справи, це здійснюється за розпорядженням керівника/заступника керівника апарату суду на підставі службової (доповідної)  записки відповідальної особи (або головуючого судді по справі).

У разі виявлення помилки, допущеної працівниками канцелярії суду під час реєстрації справи, у визначенні виду провадження, категорії справи, коефіцієнту складності, прізвищ, імен, по-батькові сторін, адрес тощо, особою, яка виявила помилку складається службова (доповідна) записка та разом із матеріалами справи передається керівнику/заступнику керівника апарату суду, який за результатами розгляду поданої службової (доповідної) записки, перевірки фактів викладених у ній, вирішує питання щодо внесення відповідних змін (інформації) до автоматизованої системи документообігу суду, про що видає відповідне розпорядження.

Автоматизований розподіл судових справ в разі виправлення помилок, що виникли у визначенні виду провадження та/або категорії справи, здійснюється наступним чином:

  • Якщо під час первинної реєстрації в ОСК зазначено категорію справи, що розглядається всіма суддями, після виправлення – в ОСК зазначено категорію справи, що розглядається всіма суддями - справа розподіляється за допомогою протоколу розподілу справи між суддями у неавтоматичному режимі, судді, що був визначений для розгляду зазначеної справи автоматизованою системою документообігу суду під час її первинної реєстрації.
  • Якщо під час первинної реєстрації в ОСК зазначено категорію справи, що розглядається всіма суддями, після виправлення в ОСК зазначено категорію справи, відповідно до визначеної в суді спеціалізації - справа підлягає автоматизованому розподілу.
  • Якщо під час первинної реєстрації в ОСК зазначено категорію справи, відповідно до визначеної в суді спеціалізації, після виправлення в ОСК зазначено категорію справи, що розглядається всіма суддями - справа розподіляється за допомогою протоколу розподілу справи між суддями у неавтоматичному режимі, судді, що був визначений для розгляду зазначеної справи автоматизованою системою документообігу суду під час її первинної реєстрації.

Помилково зареєстрована обліково-статистична картка підлягає відключенню від статистичного звіту.

3.4. Автоматизований розподіл судових справ між суддями здійснюється за правилами, встановленими Положенням, з урахуванням спеціалізації суддів, в тому числі спеціалізації зі здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх. Спеціалізація суддів визначається із розрахунку розподілу не менше двох суддів на одну спеціалізацію.

Визначення суддів, які мають повноваження щодо розгляду судової справи на момент  автоматизованого розподілу, здійснюється згідно з вимогами підпункту 2.3.3. пункту 3 Положення, з урахуванням Засад використання автоматизованої системи документообігу та правил поєднання.

( пункт 3.1-3.2 викладений у редакції рішення зборів суддів Полтавського районного суду від 12.12.2022р. № 16.1 та доповнені новими п.3.3.п.3.4)

 

 3.5 Якщо судова справа підлягає розгляду колегією суддів, визначення суддів, що входять до складу колегії проводиться автоматизованою системою в загальному порядку згідно з вимогами підпункту 2.3.4 пункту 2.3 Положення..

3.6. У разі неможливості продовження розгляду справи одним із суддів-членів колегії (призов на військову службу, відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, довготривале перебування на лікарняному або у відпустці тощо) заміна судді-члена колегії здійснюється автоматизованою системою на підставі мотивованого розпорядження керівника апарату суду (або уповноваженої ним особи) на виконання службової записки головуючого судді у справі з метою дотримання передбаченого законом строку розгляду цієї справи у порядку, зазначеному в підпункті 2.3.23 пункту 2.3  Положення.

У разі задоволення відводу або самовідводу заміна судді здійснюється автоматизованою системою на підставі рішення про відвід (самовідвід) ), електронний примірник якого зберігається в автоматизованій системі в стані « Оригінал» та засвідчений ЕЦП особи, яка підписала документ, у порядку, зазначеному в підпункті 2.3.23 пункту 2.3 Положення.

3.7 Визначення присяжних та народних засідателів відбувається за правилами, встановленими Положенням .

( розділ 3 викладений у редакції рішення зборів суддів Полтавського районного суду від 31.03.2016р. № 5)

 

  1. Розподіл судових справ шляхом передачі судової справи раніше визначеному у судовій справі судді

 

4.1 Судові справи, що надійшли із судів апеляційної або касаційної інстанцій після скасування ухвал, які перешкоджають подальшому розгляду судової справи (крім ухвал про закриття, припинення провадження), а також ухвал, які не перешкоджають подальшому розгляду судової справи, передаються раніше визначеному у судовій справі головуючому судді ухвалу яких скасовано чи у провадженні яких перебувала або перебуває судова справа.

 У разі, якщо суддя , в провадженні якого перебувала судова справа, на момент повернення її із суду апеляційної чи касаційної інстанції не працює в  суді чи таку справу не можливо передати судді з підстав, зазначених у п.2.3.3 Положення, справа підлягає повторному автоматизованому розподілу.

 4.2. Раніше визначеному в судовій справі головуючому судді передаються також:

-  судові справи, що надійшли для вирішення питання про прийняття додаткового судового рішення, виправлення описок та помилок, роз'яснення судового рішення, повернення судового збору;

- судові справи про перегляд заочного рішення;

- судові справи, за якими надійшли заяви (клопотання), пов'язані із виконанням судових рішень, передбачені статтями 368 - 373, 378 Цивільного процесуального кодексу України, статтями 117, 119 - 121, 121-2, 122 Господарського процесуального кодексу України, статтями 259 - 264, 267 (крім частини дев'ятої статті 267) Кодексу адміністративного судочинства України, розділом 8 Кримінального процесуального кодексу України, статтею 304 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також передбачені розділом VІІ « Судовий контроль за виконанням судових рішень»  Цивільного процесуального кодексу України;

( підпункт викладений у редакції рішення зборів суддів Полтавського районного суду від 12.12.2022р. № 16.1)

- клопотання про вирішення питання, пов'язаного з виконанням вироку, у судових справах, які розглянуті даним судом;

- матеріали кримінального провадження щодо особи, стосовно якої вже здійснюється судове провадження, у випадку, передбаченому частиною другою статті 334 Кримінального процесуального кодексу України;

- судові справи про адміністративні правопорушення щодо особи, яка вчинила кілька адміністративних правопорушень, якщо ці справи надійшли в один день;

- зустрічні позови та позови третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору у судовій справі, у якій відкрито провадження, що надійшли до суду;

- заяви про скасування заходів реагування, застосованих у межах відповідної судової справи;

- заяви про відновлення втраченого судового провадження;

-заяви про забезпечення позову, доказів.

   - судові справи про адміністративні правопорушення, які надійшли до суду після доопрацювання (дооформлення).               

 (доповнено рішенням зборів суддів  № 02.1 від 07.05.2019р.)

-позовні заяви з тими ж самими сторонами та позовними вимогами (ідентичні), які надійшлм до суду в один робочий день, передаються раніше визначеному у справі головуючому судді по первісній позовній заяві, шляхом розподілу неавтоматично.

 

 (змінено рішенням зборів суддів № 05.2 від 18.04.2023 року)

4.3 Клопотання та скарги по одному кримінальному провадженню передаються раніше визначеному слідчому судді.

4.4 У разі відсутності (закінчення повноважень, відпустка, відрядження, лікарняний тощо ) раніше визначеного в судовій справі головуючого судді (слідчого судді) у випадках надходження:

- матеріалів кримінального провадження щодо особи, стосовно якої вже здійснюється судове провадження,  у випадку,  передбаченому частиною другою статті 334 Кримінального процесуального кодексу України;

- заяв про забезпечення позову, доказів;

- клопотань та скарг по одному кримінальному провадженню,

такі судові справи та матеріали підлягають автоматизованому розподілу між всіма суддями, що мають повноваження на час розподілу з врахуванням визначеної спеціалізації.

У всіх інших вище перелічених випадках судові справи передаються раніше визначеному судді, навіть за відсутності його на роботі.

( розділ 4 викладений у редакції рішення зборів суддів Полтавського районного суду від 31.03.2016р. № 5)

4.5.Зустрічні позови та позови третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору у судовій справі, у якій відкрито провадження; заяви про перегляд заочного рішення; судові справи, що надійшли для вирішення питання про роз’яснення судових рішень, прийняття додаткових судових рішень, які розглянуті суддею, що перебуває у відпустці, відрядженні, відсутній у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, реєструються в день надходження та передаються раніше визначеному судді в перший день виходу судді з відпустки, відрядження, після закінчення тимчасової непрацездатності.

Скарги, які надійшли в порядку розділу VІІ « Судовий контроль за виконанням судових рішень»  ЦПК України розподіляються за допомогою протоколу розподілу справ (не автоматично) у провадження судді., який ухвалив дане рішення.

4.6. Справи про адміністративне правопорушення, що надійшли до суду після належного оформлення, розподіляються за допомогою протоколу розподілу справ (не автоматично) у провадження судді, який направив справу для належного оформлення.

У разі одночасного повернення декількох справ про адміністративне правопорушення відносно однієї особи після належного оформлення в період відсутності судді та у дні тимчасової непрацездатності, реєстрація таких справ здійснюється за наступними правилами: перша справа реєструється в АСДС за типом поєднання «Після дооформлення» та підлягає розподілу раніше визначеному судді, всі наступні реєструються в АСДС за типом поєднання «Адміністративні правопорушення щодо однієї і тієї ж особи» та підлягають автоматизованому розподілу за правилами, що діють для даного типу поєднання.

4.7 Заяви та клопотання про вирішення питань про примусове проникнення до житла чи іншого володіння особи, про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України, у справах, які розглянуті даним судом, заяви про забезпечення позову, доказів, що надійшли після подання позовної заяви, про скасування заходів забезпечення позову, застосованих у межах відповідної судової справи, передаються раніше визначеному у судовій справі головуючому судді, а у разі його відсутності та у дні тимчасової непрацездатності, підлягають повторному автоматизованому розподілу , у виключних випадках на підставі рішення зборів суддів.

4.8 Судові справи, за якими надійшли заяви (клопотання), пов’язані з виконанням судових рішень за зведеними виконавчими провадженнями, підлягають реєстрації за правилами поєднання справ засобами автоматизованої системи документообігу суду на основі справи, яка за хронологією була розглянута пізніше.

4.9 Клопотання (подання) та скарги, які надійшли у межах одного кримінального провадження передаються раніше визначеному слідчому судді. В разі відсутності слідчого судді у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, перебуванням у відрядженні, відпустці тощо, подані у його відсутність, матеріали підлягають реєстрації на основі обліково-статистичної картки у справі, яка перебуває (перебувала) в провадженні відсутнього судді та підлягає автоматизованому розподілу в день надходження за наступними правилами: перший матеріал (клопотання, скарга тощо) – підлягає повторному автоматизованому розподілу, всі наступні реєструються за правилами поєднання справ засобами автоматизованої системи на основі справи, що підлягала повторному автоматизованому розподілу.

У разі надходження клопотань (подань) чи скарг у межах одного кримінального провадження, розгляд яких вже здійснювався трьома та більшою кількістю слідчих суддів, у період відсутності раніше визначеного судді або у дні обмежень перед відсутністю, їх реєстрація здійснюється на основі ОСК, яка підлягала повторному автоматизованому розподілу в порядку хронологічної послідовності.

Клопотання слідчого, прокурора про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (подане разом із клопотанням про надання дозволу на затримання з метою приводу), що залишилося не розглянутим, на час відсутності судді (у зв’язку з відпусткою, відрядженням, тимчасовою непрацездатністю тощо) передається на зберігання до канцелярії суду та в разі приводу до суду обвинуваченого підлягає повторному автоматизованому розподілу.

У разі надходження клопотання слідчого, прокурора про надання дозволу на затримання з метою приводу, про проведення обшуку, слідчого експерименту, огляду місцевості, приміщення, речей та документів, у період перебування судді у нарадчій кімнаті, або клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо обвинуваченого, строк затримання якого закінчується до запланованого часу оголошення судового рішення, такі клопотання (подання) підлягають повторному автоматизованому розподілу в день надходження.

4.10 При реєстрації клопотань, заяв тощо в порядку виконання по судовим справам, які перебували в провадженні суду та були розглянуті до 01.01.2011 та відсутні в АСДС, обліково-статистичні картки на судові справи створюються в автоматизованій системі документообігу суду та розподіляти за допомогою протоколу розподілу справ (не автоматично) у провадження судді, яким справа була розглянута по суті, з метою застосування правил поєднання справ засобами автоматизованої системи документообігу суду для передачі судової справи раніше визначеному судді. Якщо на час реєстрації такої справи не можливо передати справу раніше визначеному судді в зв′язку з його звільненням, така справа підлягають автоматизованому розподілу на загальних підставах.

4.11 У випадках одночасного надходження до суду клопотань про умовно-дострокове звільнення та встановлення адміністративного нагляду відносно однієї особи: клопотання, подання про умовно-дострокове звільнення підлягає автоматизованому розподілу, а клопотання, подання про встановлення адміністративного нагляду передається в провадження раніше визначеного судді на підставі протоколу розподілу справи (не автоматично)

( доповнено п.4.5-4.11 рішення зборів суддів Полтавського районного суду від 12.12.2022р. № 16.1)

 

  1. Повторний автоматизований розподіл судових справ між суддями

 

5.1. Повторний автоматизований розподіл судових справ між суддями застосовується у випадках визначених законом, а також з метою заміни одного, декількох суддів, всього складу суду, збільшення складу суду в порядку, визначеному підпунктами 2.3.4, 2.3.23 Положення.

5.2. У випадку тимчасової непрацездатності, відрядження, відпустки тощо головуючого судді на строк, що не призводить до порушення строків вирішення справи, повторний автоматизований розподіл не проводиться. Питання щодо настання обставин при яких строк тимчасової відсутності головуючого судді по справі призводить до порушення строків вирішення відповідної справи (справ) вирішується рішенням зборів суддів суду у кожному конкретному випадку на підставі вмотивованої заяви судді, подання керівника апарату суду. На підставі рішення зборів суддів про порушення строків розгляду справи за вмотивованим розпорядженням керівника/ заступника керівника апарату така справа підлягає повторному автоматизованого розподілу

( п.5.2 в редакції рішення зборів суддів Полтавського районного суду від 12.12.2022р. № 16.1)

5.3 Судова справа підлягає повторному автоматизованому розподілу у разі, якщо суддя, в провадженні якого перебувала судова справа, зазначена в підпункті 2.3.43 пункту 2.3 Положення, на момент повернення її із суду апеляційної чи касаційної інстанцій не працює в цьому суді або таку судову справу неможливо передати судді з підстав, зазначених у пункті 2.3.3 цього Положення.

5.4. За вмотивованим розпорядженням керівника апарату суду (особи, яка виконує його обов'язки) здійснюється повторний автоматизований розподіл судових справ у разі виявлення очевидних помилок в налаштуваннях автоматизованої системи діловодства суду при автоматизованому розподілі справ, що призвели до порушення порядку визначення судді (колегії суддів) для розгляду справи.

( розділ 5 викладений у редакції рішення зборів суддів Полтавського районного суду від 31.03.2016р. № 5

                                                                 

  1. Особливості автоматизованого розподілу судових справ

 

6.1. Не розподіляються щодо конкретного судді судові справи за три робочі дні до відпустки, якщо її тривалість становить від п′яти до 14 календарних днів, та за 14 календарних днів, якщо тривалість відпустки становить від 14 календарних днів і більше, або у меншу кількість календарних днів обмежень перед відпусткою за заявою (погодженням) відповідного судді. Проте сукупна кількість днів обмежень перед відпусткою за календарний рік не повинна перевищувати 28 календарних днів. У разі відпустки судді після використання зазначених днів обмежень за рік, судові справи не розподіляються за 1 робочий день  перед відпусткою, незалежно від кількості днів відпустки.

( п.6.1 в редакції рішення зборів суддів Полтавського районного суду від 12.12.2022р. № 16.1)

6.2 У випадках виконання суддями іншої роботи, не пов’язаної із здійсненням правосуддя (узагальнення судової практики, аналізи стану здійснення судочинства, участь у спеціальній підготовці кандидата на посаду судді, підготовці суддів та працівників апаратів судів, здійснення науково-викладацької діяльності в Національній школі суддів України, стажуванні  в суді вищої інстанції  тощо), на підставі письмового наказу (розпорядження) голови суду, даний суддя,  на час виконання  вказаних завдань, виключається зі списку на автопризначення суддів.

6.3.  З метою недопущення порушення процесуальних строків розгляду невідкладних справ, суддя  який протягом робочого дня вийшов до нарадчої кімнати  для ухвалення судового рішення до закінчення робочого часу чи більше , на підставі службової ( доповідної) записки помічника судді чи секретаря судового засідання про перебування такого судді в нарадчій кімнаті  з резолюцією голови суду чи керівника апарату поданої до канцелярії суду підлягають виключенню з автоматизованого розподілу на час перебування в нарадчій кімнаті наступних невідкладних судових справ

  • що розглядаються за правилами ЦПК:
  • тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України;
  • встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України;
  • примусове проникнення до житла (в порядку виконання рішень);
  • заява про забезпечення позову подана до подання позовної заяви (п.1.ч.1.ст.152ЦПК).
  • що розглядаються за правилами КПК:
  • тримання під вартою, продовження строку тримання під вартою;
  • надання дозволу на затримання з метою доставки до суду;
  • проведення обшуку чи огляду;
  • переведення до ПКТ.

-  що розглядаються за правилами КАС:

  • виборчі справи

У разі  розподілу зазначених невідкладних судових справ на суддю, який відбувся до виходу до нарадчої кімнати, проте з  поважних причин справа не була розглянута, за вмотивованим розпорядженням керівника апарату суду,  підлягають повторному автоматизованому розподілу справи на підставі службової (доповідної) помічника судді  чи секретаря судового засідання з зазначенням причин неможливості своєчасного розгляду справи.

У виключних випадках, по справах, що розглядаються колегією суддів за правилами КПК , за заявою головуючого судді може бути здійснено заміну члена колегії на підставі розпорядження керівника апарату суду

 (пункт 6.3 зі змінами, відповідно рішення зборів суддів Полтавського районного суду від 14.11.2022р. № 13.2) 

6.4. У разі надходження клопотань щодо заходів забезпечення кримінального провадження , у вихідні, святкові та неробочі дні вони розподіляються автоматизованою системою  на слідчого суддю, який є черговим слідчим суддею відповідно до графіка чергування, затвердженого головою суду. 

Інформація про чергових слідчих суддів вноситься до табелю обліку робочого часу на підставі наказу голови суду про затвердження графіку чергування слідчих суддів.

( абзац перший та другий пункту 6.4 із змінами, внесеними рішення зборів суддів Полтавського районного суду від 31.03.2016р. № 5)

Додатковий день відпочинку надається судді у порядку  статті 72 КЗпП України, але виключно у разі винесення процесуального рішення протягом дня чергування.

Головний спеціаліст про роботі з персоналом здійснює контроль за  своєчасним наданням додаткових днів відпочинку суддям за вихід на роботу у вихідний день.

6.5. У випадках виявлення значної різниці в навантаженні на суддів,  за рішенням зборів суддів,  суддя  виключається зі списку на автопризначення суддів, які можуть бути призначені до розгляду справ до фактичного урівняння навантаження.

6.6.  В разі знеструмлення електромережі суду, виходу з ладу обладнання або комп’ютерних програм чи настання інших обставин, які унеможливлюють функціонування автоматизованої системи та тривають понад п’ять днів такі випадки фіксуються відповідними актами в порядку, передбаченому пунктом 2.3.55 Положення.

Автоматизований розподіл судових справ між суддями здійснюється невідкладно після налагодження роботи автоматизованої системи або на наступний робочий день після усунення зазначених обставин.

У випадках знеструмлення електромережі суду, виходу з ладу обладнання або комп’ютерних програм чи настання інших обставин, які унеможливлюють функціонування автоматизованої системи, розподіл судових справ, які за законом мають розглядатися невідкладно з метою недопущення порушення конституційних прав громадян (справи, пов’язані із виборчим процесом, судові справи про встановлення або усунення обмежень щодо реалізації права на мирні зібрання, вирішення питання про обрання міри запобіжного заходу у виді взяття під варту, клопотання слідчого, прокурора про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, клопотання про надання дозволу на обшук чи огляд житла, подання про встановлення обмеження на право виїзду за межі України тощо), здійснюється головою суду в порядку черговості ( в алфавітному порядку ) з урахуванням повноважень суддів щодо розгляду справи та наступних умов:

- табеля обліку робочого часу суддів та вимог пункту 2.3.3. Положення про автоматизовану систему документообігу суду;

- надходження до суду клопотання по справі, яка вже розглядається (розглядалась) в суді;

- заборону брати участь у розгляді судових справ відповідно до вимог законодавства України;

(в редакції рішення зборів суддів Полтавського районного суду від 12.12.2022р. № 16.1)

Розподіл судових справ фіксується  у журналі, за формою Додаток 1.

(пункт 6.6 із змінами, внесеними рішення зборів суддів Полтавського районного суду від 31.03.2016р. № 5)

 

  1. Коефіцієнт адміністративних посад

 

7.1. Визначений коефіцієнт  адміністративних посад (відсоток справ, що підлягає розгляду суддею, в разі виконання ним інших повноважень, не пов’язаних із здійсненням правосуддя):

голова  суду – 0,9

 

  1. Коефіцієнт, що враховує форму участі судді в розгляді судової справи

 

  • Визначені коефіцієнти, що враховують форму участі в  розгляді судової справи:

головуючий ( в т.ч. у складі колегії)  - 1;

учасник колегії – 0,5

запасний суддя – 0,5

 

  1. Коефіцієнт складності категорій судових справ
    • Коефіцієнти складності кримінальних справ (проваджень), справ про адміністративні правопорушення :

Злочини проти життя, здоров’я особи -  5 , з них:

умисне вбивство -  5

умисне тяжке тілесне ушкодження - 5   

умисне середньої тяжкості ушкодження – 4

катування – 5

Злочини проти волі, честі  та гідності особи - 5  , з них:

незаконне позбавлення волі, або викрадення  людини - 5

торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини – 5

 Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи  -  5 , з них:

зґвалтування - 5

  Злочини проти виборчих, трудових та інших особистих праві свобод людини і громадянина - 5      , з них:

порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань -   5          

порушення недоторканності житла –  3

порушення авторського права і суміжних прав – 5

Злочини проти власності -  4  , з них:

крадіжка – 1

грабіж – 4

розбій – 5

вимагання – 5

шахрайство – 5

привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем – 4

Злочини у сфері господарської діяльності -  4, з них:

контрабанда – 3

ухилення від сплати податків, зборів ( обов’язкових платежів) – 5

Злочини проти довкілля – 4

Злочини проти громадської безпеки - 5  , з них:

створення злочинної організації – 5

бандитизм – 5

злочини у сфері тероризму – 5

Злочини проти безпеки виробництва –  4

Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту - 4 , з них:

порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами – 4

незаконне заволодіння транспортним засобом – 4

Злочини проти громадського порядку та моральності - 4       , з них:

хуліганство – 4

Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення -  4,  з них:

контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів або фальсифікованих лікарських засобів - 4

            незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів- 4

            незаконне введення в організм наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів - 4

            Злочини у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації  - 3 , з них:

            незаконне переправлення осіб через державний кордон України - 3

            Злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об'єднань громадян  - 5,  з них:

            погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу - 5

            Злочини у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж і мереж електрозв'язку - 3

            Злочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг 5, з них:

            зловживання владою або службовим становищем - 5

            перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу - 5

            прийняття пропозиції, обіцянки або  одержання неправомірної вигоди службовою особою - 5

пропозиція або надання неправомірної вигоди службовій особі - 5

провокація підкупу - 5

Злочини проти правосуддя - 5

Злочини проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини) - 3

Злочини проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку - 4

Інші злочини - 3

Невідкладні судові розгляди

  В порядку КПК України - 3

  Справи про примусове застосування до неповнолітніх примусових заходів виховного характеру - 3

  Справи про перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами - 4

  Справи про звільнення осіб від кримінальної відповідальності - 3

  Справи  в порядку виконання судових рішень  у кримінальних справах - 1

  Справи за клопотанням слідчого чи прокурора та інших осіб - 2

   Подання про обрання, зміну запобіжного заходу та продовження строків тримання під вартою - 3

  Справи за скаргами на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування - 4

Справи за заявами про відвід під час досудового розслідування - 1

Справи в порядку надання міжнародної правової допомоги 2

Справи про адміністративні правопорушення -  1     , з них;

справи про  адміністративні правопорушення пов’язані з порушенням правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу , автомобільних доріг та ін. - 1  ; 

справи про адміністративні  правопорушення у галузі торгівлі , громадського харчування , сфері послуг , в галузі фінансів і підприємницької діяльності - 1    ;

справи про корупційні правопорушення -       ;

Поточна складність кримінальних справ:

            усі злочини вчинені організованими злочинними угрупуваннями та багатоепізодні об’єднані справи ( не менше 5 томів ) 5 ;

усі справи , що не знаходять свого вирішення більше 1 року, у тому числі і після скасування судом вищої інстанції рішення суду першої інстанції -5.

  • Коефіцієнти складності цивільних справ:

Заяви про видачу судового наказу 1

Заяви про скасування судового наказу 1

Заяви  про забезпечення  доказів, позову, скасування заходів забезпечення позову до подання позовної заяви 2

Позовні заяви

Спори про право власності та інші речові права 2, із них:

про приватну власність 2

про речові права на чуже майно 3

Спори про право інтелектуальної власності 3

Спори, що виникають із договорів  3, із них:

купівлі – продажу 3

дарування 3

довічного утримання 4

найму ( оренди) 3

надання послуг 3

страхування 3

позики, кредиту, банківського вкладу 2

підряду 3

Спори про не договірні зобов’язання _4 з них:

про відшкодування шкоди фізичній особі, яка потерпіла від кримінального правопорушення _2

про відшкодування шкоди завданої каліцтвом, іншими ушкодженнями здоров’я або смертю фізичної особи, крім відшкодування шкоди на виробництві _5

відшкодування шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду  4

відшкодування шкоди, завданої майну фізичних або юридичних осіб 3

відшкодування шкоди, завданої порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища _4

відшкодування шкоди, завданої внаслідок недоліків товарів, робіт ( послуг) _4

відшкодування шкоди, завданої державі внаслідок корупційного правопорушення __4

відшкодування шкоди, завданої фізичній або юридичній особі внаслідок незаконних рішень, дій або бездіяльності суб’єкта, який здійснює заходи щодо запобігання і протидії корупції__4

Спори про спадкове право _3

Спори про захист немайнових прав фізичних осіб 5 , з них:

про захист честі , гідності та ділової репутації _5

Спори, що виникають із житлових правовідносин   3, із них:

 про виселення _5

про стягнення плати за користування житлом_3

про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням _2

Спори, що виникають із земельних правовідносин_3

Спори, що виникають із сімейних правовідносин 2, із них:

про розірвання шлюбу _1

про стягнення аліментів _2

про встановлення батьківства або материнства _4

про позбавлення батьківських прав _3

Спори, що виникають із трудових правовідносин _4,   з них:

про поновлення на роботі _5

про виплату заробітної плати_3

про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної працівниками державним підприємству, установі , організації - 4

Спори, пов’язані із застосуванням ЗУ « Про захист прав споживачів» _4

Звільнення майна з – під арешту ( виключення майна з опису) 3

Заяви окремого провадження :

Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи_2

Справи про надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності_2

Справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою_2

Справи про скасування рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою_3

Справи про усиновлення_2

Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення_2

Справи про відновлення прав на втрачені цінні папери на пред’явника та векселі__2

Справи про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність_2

Справи про визнання спадщини відумерлою_2

Справи про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку_5

Справи про обов’язкову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу_4

Справи про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб_3

Справи, що виникають із сімейних правовідносин_3

Інші справи_3

Заяви про перегляд заочного рішення_2

Заяви про перегляд рішень, ухвал суду чи судових наказів у зв’язку з нововиявленими обставинами _3

Заяви про відновлення втраченого судового провадження_3

Скарги на дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби _3

Клопотання, заяви, подання у порядку виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) _3

Клопотання про визнання та звернення до виконання рішення іноземного суду, що підлягає примусовому виконанню_3

Клопотання про визнання рішення іноземного суду, що не підлягає примусовому виконанню _3

Доручення судів України _2

Доручення іноземних судів _3

Заяви про скасування рішення третейського суду _3

Заяви про видачу виконавчого листа про примусове виконання рішення третейського суду _2

Поточна складність цивільних  справ:

справи, які тривалий час не знаходять свого вирішення ( понад 1 рік ), в тому числі після скасування судом вищої інстанції рішення суду першої інстанції -5   ;

особливо складні , резонансні справи (об’ємом в 5 і більше томів, по яким приймають участь 10 і більше учасників по справі та інше) - 5 .

  • Коефіцієнт складності адміністративних справ:

Справи зі спорів з приводу забезпечення реалізації громадянами права голосу на виборах і референдума ___2___

Справи зі спорів з приводу забезпечення реалізації конституційних прав особи, а також реалізації статусу депутата представницького органу влади, організації діяльності цих органів, ____3____зокрема зі спорів щодо:

забезпечення права особи на звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та  посадових і службових осіб цих органів___3___

забезпечення права особи на доступ до публічної інформації ___3___

Справи зі спорів з приводу забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, ___4___  зокрема зі спорів щодо:

правового статусу фізичної особи_____4____, в тому числі:

реалізації владних управлінських функцій у сфері громадянства___4____

реєстрації актів цивільного стану, крім актів громадянства___4____

реєстрації та обмеження пересування і вільного вибору місця проживання___4___

проведення зборів, мітингів, походів і демонстрацій; протидії діяльності товариств, установ, інших організацій, які посягають на конституційний лад та права і свободи громадян,______4____ у тому числі:

обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання__4______

усунення обмежень у реалізації права на мирні зібранні____4___

видворення з України іноземців або осіб без громадянства___5______

біженців______5_____

цивільного захисту; охорони праці___5______

охорони здоров’я____5_____

дорожнього руху; транспорту та перевезення пасажирів___4____

обмеження здійснення грального бізнесу,___4_____ у тому числі:

спорів за участю органів доходів і зборів____4____

Справи зі спорів з приводу реалізації державної політики у сфері освіти, науки, культури та спорту____4___

Справи зі спорів з приводу реалізації державної політики у сфері економіки _5_ зокрема зі спорів щодо:

організації господарської діяльності, _____5__у тому числі:

державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців __5___

дозвільної системи у сфері господарської діяльності; ліцензування певних видів підприємницької діяльності; нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності; реалізації державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності; розроблення  і  застосування національних стандартів технічних регламентів та процедур оцінки відповідності______5___

митної справи (крім охорони прав на об’єкти інтелектуальної власності); зовнішньоекономічної діяльності; спеціальних заходів щодо демпінгового та іншого імпорту _____3____, у тому числі:

оскарження рішень, дій чи бездіяльності Державної митної служби та її органів щодо визначення коду товару за УКТЗЕД___3______

оскарження рішень, дій чи бездіяльності Державної митної служби та її органів щодо визначення митної вартості товару ___3___

захисту економічної конкуренції ____4____

державного регулювання  цін і тарифів_____4______

управління об'єктами державної (комунальної) власності, у тому числі про передачу об'єктів права державної та комунальної власності; здійснення державних закупівель_____3____

реалізації спеціальних владних управлінських функцій в окремих галузях економіки_____4____, у тому числі спори у сфері:

електроенергетики (крім ядерної енергетики); енергозбереження, альтернативних джерел енергії, комбінованого виробництва електричної і теплової енергії ____4___

житлово-комунального господарства; теплопостачання; питного водопостачання___4____

Справи зі спорів з приводу забезпечення сталого розвитку населених пунктів та землекористування______4____,  зокрема зі спорів у сфері:

містобудування; планування і забудови територій; архітектурної діяльності___4__

землеустрою; державної експертизи землевпорядної документації; регулювання земельних відносин____4___, у тому числі:

розпорядження землями держави (територіальних громад), передача таких земельних  ділянок у власність і користування громадянам та юридичним особам___4__

відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності____4_____

державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (у тому числі прав на земельні ділянки)____4_____

Справи зі спорів з приводу охорони навколишнього природного середовища_________, зокрема зі спорів щодо:

забезпечення екологічної безпеки, у тому числі при використанні природних ресурсів; екологічної безпеки поводження з відходами_________

особливої охорони природних територій та об’єктів, визначених законом________

Справи зі спорів з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства_____4___, зокрема зі спорів щодо:

реалізації податкового контролю__4_______

погашення податкового боргу______4___, у тому числі:

передачі майна у податкову заставу____4_____

застосування адміністративного арешту майна___4_____

стягнення податкового боргу_____4____

адміністрування окремих податків, зборів та платежів____4_____,

справи за зверненням органів доходів і зборів___4___, у тому числі  щодо:

 визнання оспорюванних правочинів недійсними та застосування визначених законодавством заходів, пов’язаних із визнанням правочинів недійсними___4___

стягнення в дохід держави коштів, отриманих за нікчемними договорами___4___

припинення юридичної особи (припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця) __3____

Справи зі спорів з приводу реалізації публічної фінансової політики____4__, зокрема зі спорів у сфері:

валютного регулювання і валютного контролю__5____, у тому числі:

 спорів за участю  органів доходів і зборів___5___

грошового обігу та розрахунків___4___, у тому числі:

спорів за участю органів доходів і зборів___4___

бюджетної системи та бюджетного процесу; державного боргу__4____

державного регулювання ринків фінансових послуг___4___, у тому числі:

 операцій із цінними паперами__4____

процедур здійснення контролю Рахунковою палатою, державного фінансового контролю,  внутрішньої контрольно-ревізійної роботи___4___

Справи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та спорів у сфері публічної житлової політики___4___, зокрема зі спорів щодо:

збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування___4___

 управління, нагляду та інших владних управлінських функцій (призначення, перерахунку та здійснення страхових виплат) у сфері відповідних видів загальнообов’язкового державного соціального страхування__4____, у тому числі:

загальнообов’язкового державного страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, які спричинили втрату працездатності___4___

загальнообов'язкового державного страхування у  зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами,  зумовленими похованням___4___

загальнообов’язкового державного страхування на випадок безробіття___4___

загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, у тому числі пенсійного страхування осіб, звільнених з  публічної служби (військової служби) __3____

соціального захисту; соціального захисту та зайнятості інвалідів; соціальних послуг___4___, у тому числі:

соціального захисту дітей війни___4___

соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи___4___

соціального захисту сімей із дітьми __4____

соціального захисту та зайнятості інвалідів____4__

праці, зайнятості населення (крім зайнятості інвалідів); реалізації публічної житлової політики___4___, у тому числі: 

праці, зайнятості населення (крім зайнятості інвалідів) __4____

реалізації публічної житлової політики__4____

Справи зі спорів з приводу забезпечення юстиції____5__, зокрема спори у сфері:

судоустрою ___5___

прокуратури _5____

 адвокатури__5____

нотаріату___5___

виконавчої служби та виконавчого провадження__4____

Справи зі спорів з відносин публічної служби___4___, зокрема справи щодо:

прийняття громадян на публічну службу___4___

проходження служби __5____

звільнення з публічної служби___4___

Судові доручення ___2___

Заяви/клопотання/подання __2____

Заяви про перегляд постанов, ухвал у зв’язку з нововиявленими обставинами _3

Поточна складність адміністративних   справ:

справи, які тривалий час не знаходять свого вирішення ( понад 1 рік ), в тому числі після скасування судом вищої інстанції рішення суду першої інстанції - 4   ;

особливо складні , резонансні справи (об’ємом в 5 і більше томів, по яким приймають участь 10 і більше учасників по справі та інше) - 4 .

 

  1. Внесення інформації до АСДС , в тому числі до табелю робочого часу суддів та присяжних

10.1 Внесення інформації до табелю робочого часу в автоматизованій системі документообігу суду про відсутність судді у зв’язку з перебуванням у відпустці, відрядженні здійснюється головним спеціалістом (по роботі з персоналом), а за його відсутності керівником/заступником керівника апарату,  на підставі наказу голови суду, у зв’язку із тимчасовою непрацездатністю – за усним повідомленням судді або помічника судді, у разі знаходженням судді у нарадчій кімнаті - на підставі службової (доповідної) записки судді, помічника судді чи секретаря с/з

Службова (доповідна) записка має містити дату та час складення, єдиний унікальний номер справи, а також час видалення суду до нарадчої кімнати та час виходу суду із нарадчої кімнати.

10.2  Внесення інформації до табелю робочого часу присяжних в автоматизованій системі документообігу суду про розгляд справи за фактичною участю присяжних у судових засіданнях проводиться керівником/заступником керівника апарату на підставі поданої секретарем судового засідання або помічником судді відповідної довідки про виконання обов′язків присяжного у суді (із зазначенням № справи, дати слухання та ПІБ присяжних).

10.3 У разі службової необхідності, що обумовлена терміновістю розгляду судових справ суддями та терміновістю виконання посадових обов’язків працівниками апарату суду, вважати допустимою роботу в автоматизованій системі документообігу суду в не робочий час.

10.4 Суддя забезпечує своєчасне внесення до автоматизованої системи документообігу суду судових рішень в електронному вигляді та направлення їх до Єдиного державного реєстру судових рішень.

10.5 Відповідальний працівник апарату суду формує в автоматизованій системі документообігу суду виконавчий лист та підписує його електронним цифровим підписом. 

( розділ 10 в редакції рішення зборів суддів Полтавського районного суду від 12.12.2022р. № 16.1)

 

 

ДОДАТОК 1

до пунктів 6.6

 

ЖУРНАЛ

розподілу справ  у випадках знеструмлення  електромережі Полтавського районного суду Полтавської області, виходу з ладу обладнання або комп’ютерних програм чи настання інших обставин, які унеможливлюють функціонування автоматизованої системи документообігу суду

 

№ запису з/п

Час надходження справи до суду

Вих.№ та дата судової справи

Номер справи

Суть судової справи

Головуючий

(ПІБ)

Дата та № акту

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Дата розподілу справ зазначається через усю сторінку поперек граф журналу.